Skånegatan 66, Stockholm, Sweden.
+46 709 942 462
lslennartsmith@gmail.com Pg: 632407-3

Historik

Historik

Rune Ljungberg bad mig, Lennart Smith berätta om klubben och dess bildande. Jag hade haft idén att starta en en schackklubb en längre tid och pratat med olika konstellationer av gårdsföreningen Pyramiden om att få ha deras lokal som vår klubblokal. Vilket de inte gick med på eftersom de trodde att vi skulle vara vinstgivande??????

Långt senare så så pratade jag ofta med Rune Ljungberg och Michael Bergman om att starta en klubb på grund av diverse missförhållanden inom Stockholms Schack Förbundet. Denna schackklubb kunde verka som någon sorts fackförening eftersom förbundets anställda var så utnyttjade av sina chefer och utsatta för diverse översittarfasoner. Vi skulle då ha en röst på förbundets kongresser och kunde kanske påverka något eller någon till det bättre. 

En dag gjorde jag slag i saken och sade till Michael Bergman att nu tycker jag att vi bildar Pyramidens SK. Michael svarade att jag går med om Rune går med. Jag gick över till Rune Ljungberg med handlingarna och så lät vi Per Brodén bevittna dem. Sedan återstod det att förhandla med gårdsföreningen om lokalen och de gick till vår lycka med på att låta Pyramidens SK ha lokalen en gång i veckan. Det var Simon Marder som skötte dessa förhandlingar och kom överens med Annika Kjellström. Annika från Pyramidens gårdsförening har betytt väldigt mycket för klubben då hon förstod att en schackförening kan betyda väldigt mycket för gården i kvarteret Pyramiden till skillnad från representanterna från de tidigare gårdsföreningarna. Det var någon vecka efter den tolfte december 2011 då vi fick klubben registrerad så snart är klubben tio år. Pyramidens SK var, vad vi från början själva trodde en fackförening och en kortlivad sådan men den levde sitt eget liv och blev till slut en riktig schackklubb med ett långt liv.  

Det var klubbens medlemmar som själva transformerade klubben. Många tror att bara för att man varit med och bildat en klubb så är det MIN klubb. Så är det självklart inte eftersom medlemmarna i en schackklubb kanske vill hålla på med schack och inte fackföreningsverksamhet. Det är även medlemmarna som bestämmer hur stämningen skall vara dem emellan. Den före detta medlemmen Jan Olof Claesson kom exempelvis med den både jobbiga och kostbara idén om att vi skulle spela lagschack. Innan dess kom någon på att vi skulle spela KM. Ni börjar redan nu skönja en fasansfull utveckling med inriktning mot schackverksamhet. Det riktigt stora är att lyckas med barn-och ungdomssatsningarna men vi är inte riktigt där än. Det blir ett nytt kapitel i klubbens historia. Hur som helst fick klubben Gunnar av arbetsförmedlingen  för att sköta ungdomsverksamhet men det gick väl lite si och så med den verksamheten.

Den stora fördelen att Gunnar Holmquist blev vår FAS 3 anställde var att så fick klubben en bättre ekonomi och vi kunde köpa in en dator till klubben, demonstationsbräde,vanliga bräden och pjäser, digitala klockor och även andra saker som är bra för verksamheten i klubben. Gunnar var dessutom bra på att undervisa de mediokra huvudmedlemmarna. Gunnar är en mästare på att ordna mat och annan trevnad för medlemmarna. 

Den först som blev “Årets Pyramidare” var Mikael Karlsson som helst inte vill vara med på bild, vilket respekteras. Mikael har skänkt klubben såväl pengar såsom schackklockor och dessutom haft ungdomsverksamhet i Hökarängen. Han har visat ett stort engagemang och hjälpte senast till att flytta saker från vår gamla lokal till den nya. Ett mycket tungt arbete. 

David Douhan har sagt att han vill sköta barn-och ungdomsverksamhet och Viktor Thorell har också uttryckt ett visst intresse. Det blir verkligen spännande att se hur många barn-och ungdomar som kommer till Pyramidens SK.  

Vi har haft olika medlemmar genom åren. De har kommit och gått precis som i alla andra schackklubbar. Vi blir glada för varje ny medlem och önskar alla som vill gå vidare till en annan klubb,
Lycka till !!!

Vi hoppas att just du vill bli medlem i vår schackklubb Pyramidens SK.